Poslať priateľovi

Potravinárstvo

Porážač, vykosťovač

Porážač, vykosťovač sa podieľa na porážke jatočných zvierat, ich príprave na delenie a ďalšie spracovanie rozrábaním, kostením, špeciálnou úpravou na predaj a na výrobu.

Alternatívne názvy

  • Mäsiar
  • Pracovník porážky a rozrábky

Požadovaný stupeň vzdelania

  • Nižšie stredné odborné vzdelanie

    Nižšie stredné odborné vzdelanie (nižšie sekundárne) získa žiak úspešným absolvovaním posledného ročníka dvojročného vzdelávacieho programu odboru vzdelávania v strednej odbornej škole alebo úspešným absolvovaním posledného ročníka vzdelávacieho programu odboru vzdelávania v odbornom učilišti, ktorý sa ukončuje záverečnou skúškou; dokladom o získanom stupni vzdelania a zároveň o získanej kvalifikácii je vysvedčenie o záverečnej skúške; v učebných odboroch určených štátnym vzdelávacím programom môže byť dokladom o získanej kvalifikácii aj výučný list.

Užitočné odkazy

1 Kvalifikácia

Kompetencie

Všeobecné spôsobilosti

Názov
Úroveň dôležitosti
Úroveň ovládania
Environmentálna (prírodovedná) gramotnosť
Nutná
Elementárna
  • základné osvojenie si poznatkov a zručností v oblastiach získavania informácií, výskumu, kritického myslenia, riešenia problémov a rozhodovania v oblasti životného prostredia
Fyzická zdatnosť
Nutná
Elementárna
  • jednoduchšie zvládanie vyššej fyzickej námahy
  • odolnosť voči pracovnej fyzickej záťaži
Manuálna zručnosť
Nutná
Elementárna
  • vykonávanie a zladenie jednoduchších motorických, resp. pohybových operácií
  • koordinácia pohybov, správna intenzita vykonávania pracovných úkonov
Samostatnosť
Nutná
Elementárna
  • schopnosť samostatného organizovania činností, spoliehanie sa na vlastné sily
Tímová práca
Nutná
Elementárna
  • porozumenie a práca v dynamike tímu
  • rozpoznávanie a rešpektovanie ľudskej rozdielnosti, individuálnosti a perspektívy
  • zdieľanie nových informácií, znalostí a poznatkov so svojimi kolegami

Odborné vedomosti

Názov
Úroveň dôležitosti
EKR
Hygiena potravín
Nutná
2

Výsledky vzdelávania zodpovedajúce úrovni 2 sú základné faktické vedomosti v oblasti práce alebo štúdia.

Prepojenie stupňa vzdelania s Európskym kvalifikačným rámcom (EKR):
Nižšie stredné odborné vzdelanie = úroveň 2

Welfare zvierat
Nutná
2

Výsledky vzdelávania zodpovedajúce úrovni 2 sú základné faktické vedomosti v oblasti práce alebo štúdia.

Prepojenie stupňa vzdelania s Európskym kvalifikačným rámcom (EKR):
Nižšie stredné odborné vzdelanie = úroveň 2

Biológia jatočných zvierat
Nutná
2

Výsledky vzdelávania zodpovedajúce úrovni 2 sú základné faktické vedomosti v oblasti práce alebo štúdia.

Prepojenie stupňa vzdelania s Európskym kvalifikačným rámcom (EKR):
Nižšie stredné odborné vzdelanie = úroveň 2

Technológia a technika spracovania mäsa
Nutná
2

Výsledky vzdelávania zodpovedajúce úrovni 2 sú základné faktické vedomosti v oblasti práce alebo štúdia.

Prepojenie stupňa vzdelania s Európskym kvalifikačným rámcom (EKR):
Nižšie stredné odborné vzdelanie = úroveň 2

Hygienické predpisy pre potraviny živočíšneho pôvodu
Nutná
2

Výsledky vzdelávania zodpovedajúce úrovni 2 sú základné faktické vedomosti v oblasti práce alebo štúdia.

Prepojenie stupňa vzdelania s Európskym kvalifikačným rámcom (EKR):
Nižšie stredné odborné vzdelanie = úroveň 2

Odborné zručnosti

Názov
Úroveň dôležitosti
EKR
Balenie, skladovanie a expedícia potravinárskych výrobkov
Nutná
2

Výsledky vzdelávania zodpovedajúce úrovni 2 sú základné kognitívne a praktické zručnosti požadované na používanie príslušných informácií s cieľom vykonávať úlohy a riešiť rutinné problémy za použitia jednoduchých pravidiel a nástrojov.

Prepojenie stupňa vzdelania s Európskym kvalifikačným rámcom (EKR):
Nižšie stredné odborné vzdelanie = úroveň 2

Delenie, porciovanie a vykosťovanie mäsa a zveriny
Nutná
2

Výsledky vzdelávania zodpovedajúce úrovni 2 sú základné kognitívne a praktické zručnosti požadované na používanie príslušných informácií s cieľom vykonávať úlohy a riešiť rutinné problémy za použitia jednoduchých pravidiel a nástrojov.

Prepojenie stupňa vzdelania s Európskym kvalifikačným rámcom (EKR):
Nižšie stredné odborné vzdelanie = úroveň 2

Odber vzoriek pri spracovávaní mäsa a zmyslové posudzovanie ich kvality
Nutná
2

Výsledky vzdelávania zodpovedajúce úrovni 2 sú základné kognitívne a praktické zručnosti požadované na používanie príslušných informácií s cieľom vykonávať úlohy a riešiť rutinné problémy za použitia jednoduchých pravidiel a nástrojov.

Prepojenie stupňa vzdelania s Európskym kvalifikačným rámcom (EKR):
Nižšie stredné odborné vzdelanie = úroveň 2

Omračovanie a odkrvovanie zvierat/hydiny
Nutná
2

Výsledky vzdelávania zodpovedajúce úrovni 2 sú základné kognitívne a praktické zručnosti požadované na používanie príslušných informácií s cieľom vykonávať úlohy a riešiť rutinné problémy za použitia jednoduchých pravidiel a nástrojov.

Prepojenie stupňa vzdelania s Európskym kvalifikačným rámcom (EKR):
Nižšie stredné odborné vzdelanie = úroveň 2

Ošetrenie a skladovanie jatočne opracovaných tiel jatočných zvierat a jatočných produktov
Nutná
2

Výsledky vzdelávania zodpovedajúce úrovni 2 sú základné kognitívne a praktické zručnosti požadované na používanie príslušných informácií s cieľom vykonávať úlohy a riešiť rutinné problémy za použitia jednoduchých pravidiel a nástrojov.

Prepojenie stupňa vzdelania s Európskym kvalifikačným rámcom (EKR):
Nižšie stredné odborné vzdelanie = úroveň 2

Polenie a konečná úprava jatočne opracovaných tiel jatočných zvierat
Nutná
2

Výsledky vzdelávania zodpovedajúce úrovni 2 sú základné kognitívne a praktické zručnosti požadované na používanie príslušných informácií s cieľom vykonávať úlohy a riešiť rutinné problémy za použitia jednoduchých pravidiel a nástrojov.

Prepojenie stupňa vzdelania s Európskym kvalifikačným rámcom (EKR):
Nižšie stredné odborné vzdelanie = úroveň 2

Preprava zvierat na porážku, ustajnenie a ich prísun k linke na spracovanie
Nutná
2

Výsledky vzdelávania zodpovedajúce úrovni 2 sú základné kognitívne a praktické zručnosti požadované na používanie príslušných informácií s cieľom vykonávať úlohy a riešiť rutinné problémy za použitia jednoduchých pravidiel a nástrojov.

Prepojenie stupňa vzdelania s Európskym kvalifikačným rámcom (EKR):
Nižšie stredné odborné vzdelanie = úroveň 2

Triedenie, chladenie a mrazenie mäsa, drobkov a pod.
Nutná
2

Výsledky vzdelávania zodpovedajúce úrovni 2 sú základné kognitívne a praktické zručnosti požadované na používanie príslušných informácií s cieľom vykonávať úlohy a riešiť rutinné problémy za použitia jednoduchých pravidiel a nástrojov.

Prepojenie stupňa vzdelania s Európskym kvalifikačným rámcom (EKR):
Nižšie stredné odborné vzdelanie = úroveň 2

Zaobchádzanie s jatočným odpadom a jeho likvidácia
Nutná
2

Výsledky vzdelávania zodpovedajúce úrovni 2 sú základné kognitívne a praktické zručnosti požadované na používanie príslušných informácií s cieľom vykonávať úlohy a riešiť rutinné problémy za použitia jednoduchých pravidiel a nástrojov.

Prepojenie stupňa vzdelania s Európskym kvalifikačným rámcom (EKR):
Nižšie stredné odborné vzdelanie = úroveň 2

Obsluha strojného a technologického vybavenia prevádzky spracovania mäsa a mäsových výrobkov, vrátane hydinových a ďalších výrobkov
Výhodná
2

Výsledky vzdelávania zodpovedajúce úrovni 2 sú základné kognitívne a praktické zručnosti požadované na používanie príslušných informácií s cieľom vykonávať úlohy a riešiť rutinné problémy za použitia jednoduchých pravidiel a nástrojov.

Prepojenie stupňa vzdelania s Európskym kvalifikačným rámcom (EKR):
Nižšie stredné odborné vzdelanie = úroveň 2

Príprava surovín na výrobu mäsa
Výhodná
2

Výsledky vzdelávania zodpovedajúce úrovni 2 sú základné kognitívne a praktické zručnosti požadované na používanie príslušných informácií s cieľom vykonávať úlohy a riešiť rutinné problémy za použitia jednoduchých pravidiel a nástrojov.

Prepojenie stupňa vzdelania s Európskym kvalifikačným rámcom (EKR):
Nižšie stredné odborné vzdelanie = úroveň 2

Školy

Optimálne školské vzdelanie

Nižšie stredné odborné vzdelanie v odbore výroba potravín /P.Š./,/exp./

2952100 výroba potravín /P.Š./,/exp./ - Experimentálny odbor

Odbor bol zrušený

Vybraný odbor: 2952100 už bol zrušený.

Stredné odborné vzdelanie v odbore výroba potravín - mäsiar, spracovanie a predaj mäsa

2952201 výroba potravín - mäsiar, spracovanie a predaj mäsa - Odborné učilište alebo stredná odborná škola (vyučenie)

Odbor bol zrušený

Vybraný odbor: 2952201 už bol zrušený.

Nižšie stredné odborné vzdelanie v odbore výroba potravín

2952F00 výroba potravín - Vzdelávací program stredných odborných škôl; bývalé učilište, odbor so zvlášť upravenými učebnými plánmi, zaškolení, zaučení

Informácie o odbore

V prebiehajúcom školskom roku neponúka vybraný odbor: 2952F00 žiadna škola.

Stredné odborné vzdelanie v odbore výroba potravín - mäsiar, spracovanie a predaj mäsa

2952H01 výroba potravín - mäsiar, spracovanie a predaj mäsa - Stredoškolský nematuritný vzdelávací program, pri ktorom žiaci získali výučný list

Odbor bol zrušený

Vybraný odbor: 2952H01 už bol zrušený.

Stredné odborné vzdelanie v odbore mäsiar

2954200 mäsiar - Odborné učilište alebo stredná odborná škola (vyučenie)

Odbor bol zrušený

Vybraný odbor: 2954200 už bol zrušený.

Stredné odborné vzdelanie v odbore mäsiar

2954H00 mäsiar - Stredoškolský nematuritný vzdelávací program, pri ktorom žiaci získali výučný list

Informácie o odbore

V prebiehajúcom školskom roku neponúka vybraný odbor: 2954H00 žiadna škola.

Stredné odborné vzdelanie v odbore mäsiar, lahôdkar

2955200 mäsiar, lahôdkar - Odborné učilište alebo stredná odborná škola (vyučenie)

Odbor bol zrušený

Vybraný odbor: 2955200 už bol zrušený.

Stredné odborné vzdelanie v odbore mäsiar, lahôdkar

2955H00 mäsiar, lahôdkar - Stredoškolský nematuritný vzdelávací program, pri ktorom žiaci získali výučný list

Informácie o odbore

V prebiehajúcom školskom roku neponúka vybraný odbor: 2955H00 žiadna škola.

Stredné odborné vzdelanie v odbore mäsiar kuchár /exp./

2956200 mäsiar kuchár /exp./ - Odborné učilište alebo stredná odborná škola (vyučenie)

Odbor bol zrušený

Vybraný odbor: 2956200 už bol zrušený.

Stredné odborné vzdelanie v odbore mäsiar kuchár

2956H00 mäsiar kuchár - Stredoškolský nematuritný vzdelávací program, pri ktorom žiaci získali výučný list

Informácie o odbore

V prebiehajúcom školskom roku neponúka vybraný odbor: 2956H00 žiadna škola.

Nižšie stredné odborné vzdelanie v odbore potravinárska výroba

2982000 potravinárska výroba - Škola s upravenými učebnými plánmi alebo praktická škola (zaškolenie, zaučenie)

Odbor bol zrušený

Vybraný odbor: 2982000 už bol zrušený.

Stredné odborné vzdelanie v odbore potravinárska výroba - spracúvanie mäsa

2982201 potravinárska výroba - spracúvanie mäsa - Odborné učilište alebo stredná odborná škola (vyučenie)

Odbor bol zrušený

Vybraný odbor: 2982201 už bol zrušený.

Nižšie stredné odborné vzdelanie v odbore potravinárska výroba

2982F00 potravinárska výroba - Vzdelávací program stredných odborných škôl; bývalé učilište, odbor so zvlášť upravenými učebnými plánmi, zaškolení, zaučení

Informácie o odbore

V prebiehajúcom školskom roku neponúka vybraný odbor: 2982F00 žiadna škola.

Stredné odborné vzdelanie v odbore potravinárska výroba - spracúvanie mäsa

2982G01 potravinárska výroba - spracúvanie mäsa - Žiaci odborných učilíšť s mentálnym postihom, ktorí získali odborné vzdelanie s výučným listom

Informácie o odbore

V prebiehajúcom školskom roku neponúka vybraný odbor: 2982G01 žiadna škola.

Načítať ďalšie odbory...

Alternatívne vzdelávacie cesty

Stredné odborné vzdelanie v odbore výroba potravín /P.Š./

2952200 výroba potravín /P.Š./ - Odborné učilište alebo stredná odborná škola (vyučenie)

Odbor bol zrušený

Vybraný odbor: 2952200 už bol zrušený.

Stredné odborné vzdelanie v odbore výroba potravín

2952H00 výroba potravín - Stredoškolský nematuritný vzdelávací program, pri ktorom žiaci získali výučný list

Odbor bol zrušený

Vybraný odbor: 2952H00 už bol zrušený.

Stredné odborné vzdelanie v odbore mäsiar údenar

2968200 mäsiar údenar - Odborné učilište alebo stredná odborná škola (vyučenie)

Odbor bol zrušený

Vybraný odbor: 2968200 už bol zrušený.

Stredné odborné vzdelanie v odbore mäsiar údenar - spracúvanie mäsa a mäsových výrobkov

2968201 mäsiar údenar - spracúvanie mäsa a mäsových výrobkov - Odborné učilište alebo stredná odborná škola (vyučenie)

Odbor bol zrušený

Vybraný odbor: 2968201 už bol zrušený.

Stredné odborné vzdelanie v odbore mäsiar údenar - predaj mäsa a mäsových výrobkov

2968202 mäsiar údenar - predaj mäsa a mäsových výrobkov - Odborné učilište alebo stredná odborná škola (vyučenie)

Odbor bol zrušený

Vybraný odbor: 2968202 už bol zrušený.

Stredné odborné vzdelanie v odbore mäsiar udenár

2968H00 mäsiar udenár - Stredoškolský nematuritný vzdelávací program, pri ktorom žiaci získali výučný list

Odbor bol zrušený

Vybraný odbor: 2968H00 už bol zrušený.

Stredné odborné vzdelanie v odbore mäsiar udenár - spracúvanie mäsa a mäsových výrobkov

2968H01 mäsiar udenár - spracúvanie mäsa a mäsových výrobkov - Stredoškolský nematuritný vzdelávací program, pri ktorom žiaci získali výučný list

Odbor bol zrušený

Vybraný odbor: 2968H01 už bol zrušený.

Stredné odborné vzdelanie v odbore mäsiar udenár - predaj mäsa a mäsových výrobkov

2968H02 mäsiar udenár - predaj mäsa a mäsových výrobkov - Stredoškolský nematuritný vzdelávací program, pri ktorom žiaci získali výučný list

Odbor bol zrušený

Vybraný odbor: 2968H02 už bol zrušený.

Stredné odborné vzdelanie v odbore konzervár

2970200 konzervár - Odborné učilište alebo stredná odborná škola (vyučenie)

Odbor bol zrušený

Vybraný odbor: 2970200 už bol zrušený.

Stredné odborné vzdelanie v odbore konzervár

2970H00 konzervár - Stredoškolský nematuritný vzdelávací program, pri ktorom žiaci získali výučný list

Informácie o odbore

V prebiehajúcom školskom roku neponúka vybraný odbor: 2970H00 žiadna škola.

Stredné odborné vzdelanie v odbore potravinárska výroba /ŠP/

2982200 potravinárska výroba /ŠP/ - Odborné učilište alebo stredná odborná škola (vyučenie)

Odbor bol zrušený

Vybraný odbor: 2982200 už bol zrušený.

Stredné odborné vzdelanie v odbore potravinárska výroba

2982G00 potravinárska výroba - Žiaci odborných učilíšť s mentálnym postihom, ktorí získali odborné vzdelanie s výučným listom

Informácie o odbore

V prebiehajúcom školskom roku neponúka vybraný odbor: 2982G00 žiadna škola.

Stredné odborné vzdelanie v odbore potravinárska výroba /ŠP/

2982H00 potravinárska výroba /ŠP/ - Stredoškolský nematuritný vzdelávací program, pri ktorom žiaci získali výučný list

Informácie o odbore

V prebiehajúcom školskom roku neponúka vybraný odbor: 2982H00 žiadna škola.

Stredné odborné vzdelanie v odbore obchodná prevádzka - potravinársky tovar

6459201 obchodná prevádzka - potravinársky tovar - Odborné učilište alebo stredná odborná škola (vyučenie)

Odbor bol zrušený

Vybraný odbor: 6459201 už bol zrušený.

Stredné odborné vzdelanie v odbore obchodná prevádzka - potravinársky tovar

6459H01 obchodná prevádzka - potravinársky tovar - Stredoškolský nematuritný vzdelávací program, pri ktorom žiaci získali výučný list

Informácie o odbore

V prebiehajúcom školskom roku neponúka vybraný odbor: 6459H01 žiadna škola.

Základné vzdelanie
Načítať ďalšie odbory...

Odporúčané kurzy

Zamestnaniu neboli priradené žiadne kurzy. Úplný zoznam kurzov nájdete na stránke databazakurzov.sk. Aktuálnu databázu akreditovaných vzdelávacích programov nájdete na stránke Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky.

Právny predpis

Výkon tohto zamestnania je regulovaný nasledovným právnym predpisom:

Certifikáty a osvedčenia

Na výkon tohto zamestnania sa vyžaduje nasledovný certifikát:

Osvedčenie o odbornej spôsobilosti na epidemiologicky závažné činnosti pri výrobe, manipulácii a uvádzaní do obehu potravín a pokrmov (zdravotný, potravinársky preukaz) podľa zákona č. 355/2007 Z.z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (§ 16 ods. 1)
Opis

Osvedčenie je potrebné iba v prípade, ak zamestnanec nemá výučný list.

Na výkon tohto zamestnania sa odporúča nasledovný certifikát:

Doklady o odbornej spôsobilosti na účely prevádzkovania remeselnej živnosti, ktorá sa preukazuje výučným listom alebo iným dokladom o riadnom ukončení príslušného učebného odboru alebo príslušného študijného odboru podľa zákona č. 455/1991 Zb. o živnostenskom podnikaní (živnostenský zákon) v znení neskorších predpisov (§ 21)
Opis

Doklady o odbornej spôsobilosti sú potrebné iba v prípade, ak je zamestnanie vykonávané na živnosť.

Odborná prax

Na výkon tohto zamestnania sa odporúča odborná prax:

aspoň 6 mesiacov
2 Osobnostné predpoklady
Názov
Úroveň
Precíznosť (presnosť)
nadpriemerná

Nadpriemerná úroveň precíznosti umožňuje dlhodobo sa sústrediť na detaily a presnosť.

Pozornosť
bežná

Bežná úroveň pozornosti umožňuje dostatočne sa sústrediť na vykonávanú činnosť.

Praktické myslenie
bežná

Bežná úroveň praktického myslenia umožňuje využiť teoretické vedomosti v každodennej praxi.

Spoľahlivosť
bežná

Bežná úroveň spoľahlivosti umožňuje plniť záväzky a preberať zodpovednosť.

Osobnostný typ

Prakticko-technický typ
Opis
Prakticko-technický typ

Jedinci tohto osobnostného typu sú fyzicky zdatní, preferujú prevažne praktické činnosti (fyzickú prácu pred duševnou), ako je napr. práca pri stroji alebo na stavbe, sú viac športovo založení ako zástupcovia ostatných skupín. Na druhej strane sú menej aktívni v sociálnej oblasti a „spoločensky“ menej obratní. Radšej pracujú s konkrétnymi predmetmi, vecami, materiálmi ako s myšlienkami, dokumentáciou či s ľuďmi. Nové zručnosti a schopnosti si osvojujú prostredníctvom praktických činností, ktoré majú konkrétny cieľ, rovnako ako aj hmatateľný produkt alebo výsledok.

OSOBNOSTNÁ CHARAKTERISTIKA: jednotlivci s touto osobnostnou orientáciou sú menej spoločenskí, skôr málovravní s tendenciou k introverzii, mužní, prispôsobiví, úprimní, nefalšovaní, materialistickí, prirodzení, vytrvalí, aktívni a emocionálne stabilní.

TYPICKÉ ZAMESTNANIA: elektromechanici, strojní mechanici, technici, veterinári, záhradníci, inštalatéri, kuchári, murári, tesári, lesníci, vodiči, požiarnici a pod.

HOBBY: stavanie modelov, opracovávanie dreva, poľovanie, rybolov, pestovanie kvetov, športovanie, trénovanie športovcov, opravovanie áut a pod.

3 Mzdy v regiónoch
Údaje o hrubých mesačných mzdách za 4. štvrťrok 2021 sú zo zdrojov MPSVR SR - štvrťročný výkaz o cene práce ISCP (MPSVR SR) 1-04. Informácie o mzdách sú uvedené, iba ak sú vypočítané aspoň za päťdesiatich zamestnancov pracujúcich v aspoň piatich organizáciách. „Medián“ je hodnota mzdy rozdeľujúca zamestnancov na dve polovice. 50 % zamestnancov poberá mzdu nižšiu ako je hodnota mediánu a naopak. „Mzda od“ je hodnota prvého kvartilu (Q1) miezd. 25 % zamestnancov poberá mzdu nižšiu ako je táto hodnota. Zvyšných 75 % zamestnancov poberá mzdu vyššiu. „Mzda do“ je hodnota tretieho kvartilu (Q3) miezd. 75 % zamestnancov poberá mzdu nižšiu ako je táto hodnota. Zvyšných 25 % zamestnancov poberá mzdu vyššiu.
Prešovský kraj
Mzda od: 958 €
Medián: 1057 €
Mzda do: 1220 €
Slovenská republika
Mzda od: 909 €
Medián: 1045 €
Mzda do: 1231 €
4 Doplňujúce informácie

Pracovné podmienky

Názov
Úroveň
Celková fyzická záťaž
čiastočná

Fyzická práca, pri ktorej nie sú prekročené prípustné hodnoty energetického výdaja a srdcovej frekvencie pre danú vekovú kategóriu.

Manipulácia s bremenami
čiastočná

Práca spojená s ručným premiestňovaním bremien, ktorých hmotnosť nepresahuje hodnoty ustanovené v príslušnom predpise.

Záťaž biologickými faktormi
čiastočná

Vystavenie/expozícia biologickým faktorom skupiny 2 alebo 3, ak sa infekcie nimi spôsobené za bežných podmienok nešíria vzduchom.

Záťaž chladom
čiastočná

Práca, pri ktorej je z technologických dôvodov teplota nižšia, ako by zodpovedala danému energetickému výdaju pracovníka, ale neklesne pod 4 Oc.

Záťaž malých svalových skupín alebo jemnej motoriky
čiastočná

Práca vykonávaná najmä malými svalovými skupinami, pri ktorej nie sú prekročené prípustné hodnoty.

Práca v uzavretom alebo polouzavretom priestore
-

Pri výkone práce je potrebné počítať aj s ďalšími podmienkami.

Zvýšené riziko úrazu
-

Pri výkone práce je potrebné počítať aj s ďalšími podmienkami.

Podrobnosti o faktoroch práce a pracovného prostredia podľa zaradenia prác do kategórií si môžete pozrieť tu.

Charakter práce

Charakter činností
Kvalifikované manuálne a remeselné práce
Vedenie podriadených pracovníkov
Bez vedenia
Zodpovednosť za výsledky a hodnoty
Nízka zodpovednosť, prípadné straty sú malé alebo ľahko odstrániteľné (nahraditeľné)

Ďalšie informácie

Všeobecné podmienky prevádzkovania živnosti fyzickými osobami sú: 
a) dosiahnutie veku 18 rokov, 
b) spôsobilosť na právne úkony, 
c) bezúhonnosť. 

Mäsiarstvo patrí medzi remeselné živnosti. Na získanie remeselnej živnosti je nutné preukázať odbornú spôsobilosť  výučným listom alebo iným dokladom o riadnom ukončení príslušného učebného odboru alebo príslušného študijného odboru.

Doklady o odbornej spôsobilosti uvedené vyššie je možné nahradiť: 

  • výučným listom alebo iným dokladom o riadnom ukončení príbuzného odboru a dokladom o vykonaní následnej najmenej jednoročnej praxe v odbore alebo dvojročnej praxe v príbuznom odbore, 
  • vysvedčením o maturitnej skúške na strednej odbornej škole alebo na strednom odbornom učilišti alebo na gymnáziu s predmetmi odbornej výchovy alebo na nadstavbovom alebo pomaturitnom štúdiu v rovnakom odbore a dokladom o vykonaní následnej najmenej jednoročnej praxe v odbore alebo dvojročnej praxe v príbuznom odbore,
  • dokladom o ukončení najmenej strednej školy, ak nejde o prípady uvedené v písmenách a) a b) a osvedčením o získanom vzdelaní pre príslušnú živnosť v akreditovanej vzdelávacej ustanovizni a dokladom o vykonaní následnej najmenej dvojročnej praxe v odbore alebo trojročnej praxe v príbuznom odbore,
  • diplomom o absolvovaní vysokej školy v príslušnom odbore a dokladom o vykonaní následnej najmenej jednoročnej praxe v odbore alebo dvojročnej praxe v príbuznom odbore,
  • osvedčením o čiastočnej kvalifikácii alebo osvedčením o úplnej kvalifikácii podľa zákon č. 568/2009 Z. z. o celoživotnom vzdelávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov,
  • dokladom o vykonaní najmenej desaťročnej praxe v odbore, od ktorej ukončenia neuplynuli viac ako tri roky. 

Remeselná živnosť „Mäsiarstvo“ zahŕňa: 

  • komplexné spracovanie jatočných zvierat (porážka), triedenie, vykosťovanie, porciovanie, balenie a skladovanie mäsa z jatočných zvierat pre predaj, alebo ďalšie spracovanie, vlastný predaj výsekového mäsa, 
  • spracovanie vedľajších jatočných produktov, 
  • ďalšie spracovanie mäsa (solením, chladením, mrazením, tepelnou úpravou a špeciálnymi úpravami), 
  • výrobu mäsových polotovarov, tovarov, 
  • výrobu živočíšnych tukov,
  • úpravu čriev,
  • opracovanie hydiny, králikov a zveriny, vrátane výroby polotovarov, konzerv, hotových jedál z nich, 
  • spracovanie rýb, vrátane výroby polotovarov, konzerv, polokonzerv a ďalších výrobkov z nich, 
  • mletie mäsa.
5 Klasifikácie
ISCO-08
7511 Spracovatelia mäsa a rýb a podobní výrobcovia
SK ISCO-08
7511001 Porážač, vykosťovač
ESCO
porážač/porážačka

porážač/porážačka

Sekcia SK NACE Rev. 2
C Priemyselná výroba

Táto sekcia zahŕňa fyzikálnu alebo chemickú transformáciu materiálov, látok alebo komponentov na nové produkty, aj keď táto definícia nemusí byť jediné univerzálne kritérium na definovanie priemyselnej výroby. Transformované materiály, látky, alebo komponenty predstavujú surové materiály, ktoré môžu byť produktom poľnohospodárstva, lesníctva, rybolovu, ťažby alebo dobývania ako aj produktom ostatných priemyselných činnosti. Podstatná úprava, oprava alebo rekonštrukcia tovaru je všeobecne považovaná za priemyselnú výrobu.

Produkcia priemyselnej výroby môže byť v istom zmysle ukončená, ak sú výrobky pripravené na použitie alebo spotrebu alebo môže byť nedokončená v zmysle vstupu na následné spracovanie. Napríklad rafinácia hliníka je vstupom použitým na primárnu produkciu hliníka; primárny hliník je vstupom na ťahanie hliníkových drôtov a hliníkové drôty sú vstupom pre výrobu fabrikovaných drôtených produktov.

Priemyselná výroba špecializovaných komponentov a ich častí, príslušenstva a prídavných zariadení, strojov a prístrojov je vo všeobecnosti klasifikovaná v rovnakej triede ako priemyselná výroba strojov a prístrojov, pre ktoré sú časti a príslušenstvo určené. Priemyselná výroba nešpecializovaných komponentov a častí strojov a zariadení, napr. motorov, piest, elektrických motorov, elektrickej montáže, ventilov, náčinia, valčekových ložísk je klasifikovaná v príslušných triedach priemyselnej výroby bez ohľadu na stroje a zariadenia, v ktorých bude použitá. Avšak výroba špecializovaných komponentov a príslušenstva formovaním alebo vytláčaním plastových materiálov je zahrnutá v skupine 22.2.

Montáž jednotlivých častí vyrábaných produktov je považovaná za priemyselnú výrobu. Zahŕňa montáž vyrábaných produktov vo vlastnej réžii alebo kupovaných komponentov. Viac informácií nájdete vo vysvetlivkách Štatistického úradu SR.

Divízia SK NACE Rev. 2
10 Výroba potravín

Táto divízia zahŕňa spracovanie produktov poľnohospodárstva, lesníctva a rybolovu na jedlo a nápoje pre ľudí alebo zvieratá a zahŕňa aj výrobu rôznych medziproduktov, ktoré nie sú priamo potravinami. Tieto činnosti často vytvárajú súvisiace produkty väčšej alebo menšej hodnoty (napr. koža z jatočných zvierat alebo olejnica z olejových výrobkov).

Táto divízia je usporiadaná podľa činností zahŕňajúcich rôzne druhy výrobkov: mäso, ryba, ovocie a zelenina, tuky a oleje, mliečne výrobky, výrobky z mletého obilia, pekárenské a práškové výrobky, ďalšie potraviny a krmivo pre zvieratá. Výroba môže byť realizovaná na vlastný účet alebo pre tretie strany, ako je to zvykom pri bitúnkoch.

Táto divízia vylučuje prípravu jedál na okamžitú spotrebu, ako napr. v reštauráciách.

Niektoré činnosti sú považované za priemyselnú výrobu (napríklad činnosti vykonané v pekárňach, obchodoch s pečivom, hotovými jedlami atď., ktoré predávajú svoju vlastnú produkciu), aj keď ide o maloobchodný predaj výrobkov vo vlastnom obchode výrobcu. Aj keď je spracovanie minimálne a nevedie k skutočnej transformácii, jednotka je zaradená do sekcie G (Veľkoobchod a maloobchod).

Príprava jedál pre okamžitú spotrebu v areáloch je klasifikovaná v divízii 56 (činnosti reštaurácií a pohostinstiev).

Výroba živočíšneho krmiva z odpadu bitúnkov alebo vedľajších produktov je klasifikovaná v 10.9, kým spracovanie odpadu z jedla a nápojov na druhotný materiál je klasifikované v 38.3 a likvidácia odpadu z jedla a nápojov v 38.21.

Európsky kvalifikačný rámec
Úroveň 2
ISCED
253

Nižšie stredné odborné vzdelanie dosiahnuté absolvovaním 2 ročných vzdelávacích programov stredných odborných škôl

pracujem
pracujem Prebieha vyhľadávanie, prosím, čakajte...
ISTP

Prebieha vyhľadávanie, prosím, čakajte...

Pomocník

Máte otázky?
Vitajte v ISTP

Váš Internetový Sprievodca Trhom Práce

Prosím, upravte registračné údaje.

Chcem pracovať

Potvrdenie

Vykonať požadovanú akciu?

Áno Nie