Storočné kasárne v Trnave fungujú ako škola pre čašníkov a kuchárov

Školy a vzdelávanie
Trnava 2. februára (TASR)- Súkromnú strednú odbornú školu (SSOŠ) Gos-Sk v Trnave navštevuje v súčasnosti 550 žiakov. Po skončení trojročného odborného, štvorročného maturitného a aj päťročného štúdia Hotelovej akadémie sa z nich stanú kvalifikovaní predavači, kuchári, čašníci, hostinskí, kaderníci, tiež obchodní pracovníci a pracovníci marketingu. Škola má viac ako 50-ročnú tradíciu, hoci pod súčasným pomenovaním je známa iba od roku 2006. Predtým ju Trnavčania poznali ako cyklickú.

Učňovská škola cyklická fungovala od roku 1963. Zabezpečovala teoretické vyučovanie pre učňov v profesiách gastronómie, obchodu, služieb i ďalších. Praktické vyučovanie zabezpečovali viaceré podniky, žiaci sa striedali na teórii v škole a na praxi v cykloch – odtiaľ pochádza aj jej názov. Potom ju v roku 1985 nahradilo Stredné odborné učilište (SOU) pod garanciou spotrebného družstva Jednota. Zameranie školy však zostalo takmer totožné. "V roku 2006 COOP Jednota avizovala ukončenie svojho zriaďovateľstva, tak sa vtedajšie vedenie SOU rozhodlo založiť spoločnosť Gos-Sk, s. r. o., a pokračovať so školou ďalej," povedala generálna riaditeľka SSOŠ Janka Hečková. "My máme síce v názve označenie súkromná, ale za štúdium sa u nás neplatí," zdôraznila.

Škola sídli od svojho vzniku na Ulici Ferka Urbánka v areáli bývalých kasární, postavenom tesne po roku 1910. Vojenskú strohosť tu však netreba hľadať, areál je plný kvetov a stromov. Okrem 22 tried pre vyučovanie má zriadené viaceré odborné učebne - pre kuchárov kuchyňu, pre čašníkov reštauráciu, tiež bufet, kde nakupujú študenti i učitelia. Kaderníci praxujú v školskom kaderníctve otvorenom pre verejnosť.

SSOŠ nikdy podľa slov riaditeľa Igora Šturdíka neupustila od zvyku, ku ktorému sa slovenské školstvo opäť vracia - poskytovať svojim študentom možnosť nadobúdať praktické znalosti "priamo v teréne". Každoročne uzatvára desiatky zmlúv s majiteľmi reštaurácií, hotelov, obchodných prevádzok, závodných kuchýň, cestovných kancelárií. "Zamestnávatelia nás sami oslovujú, aby sme dali k nim žiakov a majú o našich študentov záujem aj po skončení štúdia, zhruba 70 percent končiacich žiakov sa každý rok zamestnáva priamo v prevádzkach, kde praxovali," dodala Hečková. Vymenovať, kde všade sa s nimi stretávajú, je pre ňu ťažká úloha. Ale vie, že mnohí odchádzajú pracovať aj do zahraničia, najmä do Rakúska a Nemecka. "Sú aj na zaoceánskych lodiach, v leteckých spoločnostiach, v Austrálii, po celom svete, dá sa povedať," uviedla generálna riaditeľka SSOŠ.

Študenti trnavskej Gos-ky maturujú s rodičmi

Trnava 2. februára (TASR) – Študenti Súkromnej strednej odbornej školy (SSOŠ) Gos-Sk v Trnave skladajú maturitné i záverečné skúšky v prítomnosti svojich rodičov. Nejde o žiadny mimoriadny dozor nad žiakmi, maturanti sú tomu radi a sami si mamy i otcov pozývajú. Môžu im totiž ukázať, ako sa naučili počas štúdia v škole variť, pripravovať slávnostnú tabuľu či servírovať. Takúto podobu má praktická maturita v škole už niekoľko rokov a spokojnosť je na všetkých stranách.

"Dôležitosť chvíle podčiarkuje, že sa neodohráva priamo u nás v škole, ale v spolupráci s niektorou z partnerských reštaurácií či hotelov," uviedla generálna riaditeľka Gos-ky Janka Hečková. Pre tento školský rok vymysleli zase novinku - praktickú maturitu s spolupráci s jedným z producentov piva. "Už sa na to pripravujú, robia program Sedem chutí piva, obsahovať bude jedlá s pivom, k tomu musia priradiť vhodný nápoj, to je taký somelier pivový," povedal riaditeľ školy Igor Šturdík. Somelierstvo vo všeobecnosti je medzi mladými na vzostupe. Svedčí o tom aj záujem o someliersky krúžok, ktorý v škole funguje pod vedením majsterky odbornej výchovy Ivety Karellovej.

"Krúžkov máme viacero, odborných i športových, na tento ale potrebujú špeciálne trpezlivosť. Znalosti nezískajú inak ako stálym tréningom, budúci somelieri sa musia naučiť rozpoznávať chute a vône stálym ochutnávaním a ovoniavaním nápojov," dodal Šturdík s tým, že tento odbor už dávnejšie nie je doménou chlapcov. Byť odborníkom na víno a ušľachtilé liehoviny a starať sa o "život" vín v najkvalitnejších reštauráciách, ako someliera definuje odborná literatúra, chcú byť rovnakým dielom dievčatá i chlapci. Tých, ktorí to so somelierstvom myslia naozaj vážne a majú naň danosti, vysiela škola na súťaže na zmeranie si svojich kvalít.

V škole však vyzdvihujú i jazykovú prípravu, pre ktorú zriadili takisto špeciálnu učebňu. Veď znalosť jazykov otvára dvere v povolaniach, na ktoré pripravuje študentov trnavská SSOŠ. "To je veľký rozdiel medzi absolventmi bývalej cyklickej školy a terajšími, že ovládajú jeden či dva svetové jazyky na odbornej úrovni," konštatovala Hečková, ktorá sama pôsobí v škole už tridsať rokov. Ďalším rozdielom je práca s technológiami. "Pre kuchárov nakupujeme do kuchyne všetko, s čím sa môžu stretnúť v praxi, aby nezostali zaskočení," dodala generálna riaditeľka. Ich študenti nastupujú pravidelne na praktické vyučovanie aj do takých veľkých a moderných gastronomických jednotiek, aké má automobilka PSA Peugeot Citroën, SACHS a ďalší významní producenti v Trnave.

Budúci čašníci obsluhovali bývalého prezidenta i arcibiskupa

Trnava 2. februára (TASR) – Návrat k duálnemu odbornému vzdelávaniu, ktorý je teraz aktuálnou témou pre rezort školstva, nie je pre Súkromnú strednú odbornú školu (SSOŠ) Gos-Sk v Trnave vôbec potrebný. Systém teoretického vzdelávania súbežne s odborným výcvikom v spolupráci so zamestnávateľmi totiž nikdy neopustila. Stále kládla a kladie dôraz na to, aby jej študenti časť praktickej výučby absolvovali v podnikoch, hoteloch či reštauráciách.

Škola ich počas školského roka vysiela do terénu aj v prípadoch, keď dostane objednávku na spoločenskú akciu. "V tomto zozname je veľmi veľa podujatí, na ktorých účinkovali naši čašníci, servírky či kuchári," povedala generálna riaditeľka SSOŠ Janka Hečková. Jednou z úplne posledných bola recepcia pri príležitosti odovzdávania čestného doktorátu bývalému poľskému prezidentovi Aleksandrovi Kwasnievskemu na Univerzite sv. Cyrila a Metoda.

Predtým to boli podujatia ako výročie založenia Západoslovenského múzea i Železničných opravovní a strojární v Trnave, položenie základného kameňa IDC Holding v Seredi, stretnutie Klubu primátorov K8, 775. výročie mesta Trnava či vysviacka trnavského arcibiskupa Róberta Bezáka. "V tomto ohľade si naozaj nemôžeme sťažovať, záujem o nás veru je," konštatovala Hečková. Každoročne zabezpečujú Trnavské dni pokoja a lásky, Dni zdravia, spoločenské podujatia Trnavskej univerzity, Spolku sv. Vojtech, PSA Peugeotu Citroen, SACHS i trnavskej radnice.

Tí najšikovnejší študenti však majú otvorenú cestu aj na súťažné podujatia, kde môžu reprezentovať svoje individuálne vedomosti a zručnosti. "Môžeme sa popýšiť, že napríklad náš študent Denis Nádaský získal v roku 2012 titul Barman Slovenska a postúpil až na súťaž Eurotalent do Paríža," povedala Hečková. Vlani na 4. ročníku barmanskej súťaže O putovný pohár predsedu Trnavského samosprávneho kraja sa stal absolútnym víťazom Alexander Nádaský. V roku 2012 bol Michal Uhrák ocenený titulom junior kuchár Incheba Gastro Cup a stal sa absolútnym víťazom súťaže. Adam Bielik vyhral súťaž junior Barman v Českých Budejoviciach v roku 2007 a v roku 2008 sa stala Barbora Dolinajová junior Somelierom SR, Patrik Kyjevský získal 2. miesto v súťaži O najlepší český knedlík - súťaž organizovala Rada pre mezinárodné vzťahy a Gastronomia Bohemica Praha. "Predsedom poroty bol Jiří Babica, ktorý varí a moderuje v českej televízii Babicove dobroty," doplnila o "pikošku" riaditeľka.

Škola je pravidelným účastníkom súťaží, ako napríklad kadernícka Cena mesta Pezinok, barmanský Eurocup Prešov, Cassovia cup Košice. Somelieri chodia na Grand Prix Znojemský hrozen, Grand Prix Radošinský Klever či Mladý somelier. „Na úspechoch majú zásluhu najmä naši majstri odbornej výchovy - Monika Stržinková, Gabriela Grigová, Alena Slivová, ale aj iní,“ uviedol riaditeľ školy Igor Šturdík a dodal, že zo SSOŠ vyšli aj absolventi, ktorí sa stali známymi v iných oblastiach, ako vyštudovali. "Napríklad máme v Jemene Andreja Kostolanského, ktorý je asistentom trénera tamojšej futbalovej reprezentácie. Ľuboš Kamenár je futbalovým brankárom v 1. FC Győr v Maďarsku a Marcel Holovič hrá hokej za ŠHK 37 Piešťany. Poslanec NR SR Miroslav Kadúc je tiež naším absolventom," dodal Šturdík.

FOTOGALÉRIA:

Areál a exteriér budovy školy


Riaditeľka Jana Hečková


Študent zamerania kuchár počas odborného výcviku




Študenti počas hodiny výpočtovej techniky


Študentky počas odborného výcviku v školskom bufete




Študent zamerania čašník počas odborného výcviku


Študentky zamerania kaderníčka počas odborného výcviku




Zdroj, foto: TASR

"Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona."

Mohlo by vás zaujímať:

Poslať priateľovi
pracujem
pracujem Prebieha vyhľadávanie, prosím, čakajte...
ISTP

Prebieha vyhľadávanie, prosím, čakajte...

Pomocník

Máte otázky?
Vitajte v ISTP

Váš Internetový Sprievodca Trhom Práce

Na základe rozhodnutia o vyradení z evidencie uchádzačov o zamestnanie na úrade PSVR si, prosím, upravte registračné údaje.

Dobrovoľne nezamestnaný

Chcem pracovať

Potvrdenie

Vykonať požadovanú akciu?

Áno Nie