Samosprávne kraje podporia programové vyhlásenie vlády v oblasti školstva

Spravodajstvo
Trnava 6. apríla (TASR) - Pracovné rokovanie zástupcov odborov školstva samosprávnych krajov Slovenska sa dnes uskutočnilo na pôde Úradu Trnavského samosprávneho kraja (TTSK). Hlavným cieľom stretnutia bolo vytvorenie spoločného stanoviska k stredoškolskému vzdelávaniu a pripomienkovanie návrhu Programového vyhlásenia vlády SR v časti školskej politiky. TASR o tom informoval hovorca TTSK Ivan Krajčovič.

Ako povedal, pripomienky k vyhláseniu v oblasti regionálneho školstva za Združenie predsedov samosprávnych krajov SK8 prezentoval predseda TTSK Tibor Mikuš na stretnutí s ministrom školstva, vedy, výskumu a športu Petrom Plavčanom za účasti riaditeľa sekcie regionálneho školstva Mariána Galána a Petra Mederlyho zo sekcie financovania a rozpočtu ministerstva. Za TTSK bol na rokovaní prítomný aj riaditeľ sekcie verejnej správy Štefan Murárik.

„Predseda Mikuš zdôraznil, že je potrebné v záujme efektívneho využitia verejných zdrojov pre budúcnosť formulovať centrálnu spoločenskú objednávku na vzdelávanie prostredníctvom odbornej inštitúcie, ktorá by sledovala dlhodobé trendy vývoja v jednotlivých oblastiach hospodárskeho a spoločenského života a bola by schopná predikovať potrebu Slovenska ako celku na kvalitu a kvantitu pracovnej sily,“ priblížil hovorca. K ďalším pripomienkam samosprávnych krajov patrí napríklad venovanie pozornosti modernizačnému dlhu stredných škôl, zvýšenie motivácie zamestnávateľov zapojených do systému duálneho vzdelávania, pričom by sa takýmto školám nekrátil normatívny príspevok, optimalizovanie siete stredných škôl, vrátenie financovania neštátnych umeleckých a jazykových škôl späť pod Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR a ďalšie, informoval Krajčovič.

Podľa jeho slov pripomienky samosprávnych krajov boli podrobne prediskutované. Na záver stretnutia minister Plavčan skonštatoval, že pripomienky samosprávnych krajov sú akceptovateľné. Predseda TTSK vzhľadom na toto konštatovanie vyslovil v mene predsedov siedmich samosprávnych krajov podporu Programovému vyhláseniu vlády SR v oblasti školstva.
Zdroj: TASR   Foto: Shutterstock

"Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona."

Mohlo by vás zaujímať:

Poslať priateľovi
pracujem
pracujem Prebieha vyhľadávanie, prosím, čakajte...
ISTP

Prebieha vyhľadávanie, prosím, čakajte...

Pomocník

Máte otázky?
Vitajte v ISTP

Váš Internetový Sprievodca Trhom Práce

Na základe rozhodnutia o vyradení z evidencie uchádzačov o zamestnanie na úrade PSVR si, prosím, upravte registračné údaje.

Dobrovoľne nezamestnaný

Chcem pracovať